Octavian MOŞIN (n. 03 iunie, 1977, Drochia), preot, doctor în teologie (istorie) şi filosofie, conferenţiar universitar la Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universităţii de Stat din Moldova. A absolvit: Academia Teologică din Chişinău (1999); Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Litere (2009); Universitatea de Stat din Moldova, Masterat în Filosofie (2005) şi masterat în Asistenţă Socială (2014). Doctorat în teologie (echivalat cu doctor în istorie) la Universitatea „Lucian Blaga”, Sibiu (2010) şi doctorat în filosofie la Universitatea de Stat din Moldova (2019).
Din anul 2001 este hirotonit preot și slujește la capela studențească „Întâmpinarea Domnului” din incinta USM, concomitent administrând lucrările de edificare a unui locaș sfânt în localitatea Dumbrava din preajma Chișinăului.
Este autor a zeci de studii și articole de specialitate. Este implicat în proiecte mass-media și de asistență socială. A participat la numeroase întruniri științifice desfășurate în țară și peste hotare. A organizat și coordonat mai mult conferințe cu tematică istorică și bisericească, dar și conferința internațională „Educatia din perspectiva valorilor” (15 ediții), în parteneriat cu alte centre universitare. Este administrator al Publicaţiei Periodice „Altarul Credinţei” şi al ziarului „Tânărul Ortodox”.
Domenii de interes: Istorie bisericească, în special viața eclesială din spațiul pruto-nistrean; Biserica Ortodoxa din Moldova în perioada sovietică; Mănăstiri şi schituri - componenţă fundamentală a Patrimoniului cultural material al Republicii Moldova; Istoria localităților și a sfintelor locașe.
Publicaţii: Învaţă şi crede: Osmoza Şcolii şi a Bisericii în Sălcuţa (Căuşeni), Ed. Pontos, Chişinău, 2020 (coautor); Biblioteca Mănăstirii Japca. Catalogul cărţilor şi însemnărilor manuscrise, Lexon-Prim, Chişinău, 2020 (coautor); Религиозная политика в МССР в 80-е годы ХХ-века, Cartdidact, Chişinău, 2019 (alcătuitor, în colaborare); Vrednici ostenitori ai Bisericii: Dicţionar istorico-biografic, Chişinău, 2017 (alcătuitor, în colaborare); Republica Moldova: Enciclopedie: [Consacrată aniversării a 25-a de la independenţei Rep. Moldova]. Chişinău, 2016 (coautor); Cojuşna - vatră de credinţă străbună : 200 de ani de la punerea primei pietre la temelia bisericii, 2015 (coautor). Mănăstiri şi schituri din Republica Moldova: studii enciclopedice, Chişinău, 2013 (coautor).
Distincţii: Ordinul „Sfântul Ierarh Gavriil Bănulescu-Bodoni”,gr. III, Mitropolia Moldovei (2021); Medalia „Meritul civic”, Preşedinția Rep. Moldova (2017); Ordinul „Sf. Cneaz Vladimir”, gr. III, Patriarhia Rusă (2009); Ordinul „Sfântul Cuvios Paisie Velicikovski”, gr. II, Mitropolia Moldovei (2007).