Pr. Daniel Benga

Profesor universitar, Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea Ludwig-Maximilian, München

Pr. Prof. Dr. Daniel Benga a obținut două titluri de doctor în teologie în 2000 (Universitatea din București) și 2001 (Universitatea Nürnberg-Erlangen), activând ca profesor de Istorie Bisericească Universală la Facultatea din București între anii 1999-2017. Din 2017 a devenit profesor de Liturgică, Patrologie și Istoria Bisericii Vechi la Institutul de Teologie Ortodoxă al Universității Ludwig-Maximilian din München. A scris două teze de doctorat pe tema relațiilor dintre reformatorii luterani și Biserica Ortodoxă în secolul al XVI-lea. Alte domenii de cercetare se referă la Ethosul creștinismului antic, la Crezul Niceo-Constantinopolitan, precum și la teologia și spiritualitatea Liturgiei bizantine.

A publicat până în prezent următoarele monografii: Marii reformatori şi Biserica Ortodoxă. Contribuţii la tipologia relaţiilor luterano-ortodoxe din secolul al XVI-lea, Editura Sophia, Bucureşti, 2003; Metodologia cercetării ştiinţifice în teologia istorică, Editura Sophia, Bucureşti, 2005; David Chytraeus (1530-1600) als Erforscher und Wiederentdecker der Ostkirchen. Seine Beziehungen zu orthodoxen Theologen, seine Erforschungen der Ostkirchen und seine ostkirchlichen Kenntnisse, (Édition historique), VVB Laufersweiler Verlag, Wettenberg, 2006; Identități creștine europene în dialog. De la mișcarea husită la ecumenismul contemporan, (Studia Oecumenica 3), Editura Universității Lucian Blaga, Sibiu, 2010; Biserica Sfântul Ștefan - „Cuibul cu Barză” - 250 de ani de istorie, Editura Cuvântul Vieții a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei, București, 2012; Cred, mărturisesc și aștept viața veșnică. O istorie teologică a Simbolului Niceo-Constantinopolitan, Editura Basilica a Patriarhiei Române, București, 2013; Clopotele și toaca. Istoria și semnificația lor în Biserica Ortodoxă, Editura Cuvântul Vieții, București 2018; Die Orthodoxe Liturgie als Erfahrungsraum des Heiligen Geistes, des Erbarmens und des Friedens, LIT Verlag, Berlin 2023.

A publicat și editat zeci de studii, articole, ediții, recenzii și reportaje în țară și străinătate. A fost profesor invitat la Universitatea din Viena, Universitatea din Kiel, Universitatea din Durham și Universitatea din Belgrad. Este membru al Asociației Internaționale de Studii Patristice (IAPS) și al altor comisii naționale și internaționale.